Vedlikehold og renhold av kraftfôrsiloer
Renhold og jevnlig sjekk av kraftfôrsiloer er viktig for den jevne driften i fjøset. Hvis det blir store kaker med finstøv som samler seg opp i kraftfôrsiloen, så kan dette gi ujevn utfôring til robot eller kraftfôrstasjon. Det kan gi større støvpartier for de som tapper manuelt, og i verste fall kan det også gi gode forhold til mugg.
Konsekvenser av mugg
Hvis det kommer mugg inn i kraftfôret kan dette gi konsekvenser for driften. Forskjellige typer mugg vil gi forskjellige resultater, men de vanligste vil være:
Redusert fôropptak
Ubalanse i vom og tarmer
Luftveisinfeksjoner
Unge dyr eller de som allerede er reduserte vil rammes hardere enn ellers friske dyr. Over tid kan også mugg i kraftfôret resultere i problemer med brunst, og i verste fall kasting hos drektige dyr.
Hvordan gjøre vedlikehold og renhold
Forskjellige typer kraftfôrsiloer trenger litt forskjellige løsninger på vedlikehold og renhold, men det er fortsatt mye likt. Hovedtrekkene er at det bør gjøres med jevne mellomrom, uansett type. Gå gjerne rundt siloen og dunk lett med en staur eller lignende for å høre om det sitter noe fast langs kantene, og kanskje klare å få løsnet det slik at det faller ned. Dette kan godt gjøres før hver fylling slik at det ikke rekker å sette seg for godt, eller i verste fall begynne å mugne. Det er også viktig å gå over filtposer etter hver fylling, og tømme disse slik at de er klare for neste runde. Husk at filtposer skal oppbevares tørt.
Tømmes helt minst en gang i året
Minst én gang i året bør man tømme siloen helt og gå over kraftfôrskruer og andre bevegelige deler. Sjekk at det som skal gå lett rundt beveger seg, og at det som skal sitte fast sitter som det skal. Dette er viktig for innblåsningsrør, filtposerør, fester til betong og andre festepunkter. Jevnlig kontroll er viktig enten du har stål-, glassfiber- eller duksilo. For dem som har duksilo er det også viktig å sjekke omgivelsene slik at det ikke kommer fukt fra for eksempel tak eller annen konstruksjon rundt. Det kan også være greit å se etter at det ikke er hull etter gnagere, eller fugler i duken.
I noen tilfeller vil det også være behov for å gå inn i kraftfôrsiloen for renhold. Bruk da en litt stiv kost til å få børstet rent det som er av eventuelle rester langs kantene.
Viktig å tenke på!
Ved sjekk av silo er det viktig å tenke på egen sikkerhet. Fra bakkenivå: ikke stikk hodet inn i luker eller åpninger ukritisk. Bruk gjerne et speil eller en mobiltelefon til å ta bilder, slik at du ser om det henger noe høyere oppe som kan utgjøre en fare før du beveger deg inn. Ikke bruk åpen flamme til lyskilde da finstøv kan være lettantennelig. Bruk heller lommelykt eller tilsvarende.
Det kan være en fordel å la siloen lufte seg litt før man går inn i den. Dersom det er mulig å åpne i både bunn og topp kan dette være greit å gjøre for gjennomlufting.
Dersom man går ned fra toppen eller høyt oppe på en kraftfôrsilo, tenk fallsikring. Sikre deg selv, og eventuelle stiger som er i bruk både innvendig og utvendig. Og dersom man jobber alene så er det viktig å si ifra til noen før man klatrer ned i siloen.
Hold en god dialog med kraftfôrleverandøren din, slik at renhold kan gjennomføres og de kommer og leverer på samme dag. På den måten slipper man å stå uten kraftfôr en periode hvis man bare har én kraftfôrsilo.
Oppsummering
Gjennomfør en grundig sjekk og renhold av kraftfôrsiloer og skruer minst én gang i året
Unngå oppsamlinger av finstøv og mugg
Tenk sikkerhet under renhold
Ha en åpen og god dialog med kraftfôrleverandør